Relatieverslaving

Een relatieverslaving is niet wat de meeste mensen denken. Er wordt niet mee bedoeld dat je niet zonder relatie kunt en met iedereen genoegen neemt zolang je maar niet alleen hoeft te zijn. Bij een relatieverslaving maak je de ander tot het belangrijkste in je leven. Je hebt alles voor die persoon over en je cijfert je eigen behoeftes weg. Het wordt ook wel mede-afhankelijkheid ofwel co-dependentie genoemd.

Vaak zijn relatieverslaafden hooggevoelig. Door die eigenschap zijn ze erg gericht op alle prikkels die van buiten naar binnen komen. Hun grote empathische vermogen en verlangen naar liefde maken dat ze extra gevoelig voor relatieverslaving zijn.

De twee gezichten van relatieverslaving: je kan verslaafd zijn aan vermijding of verbinding. De vermijdingsverslaafde heeft last van bindingsangst. De verbindingsverslaafde heeft last van verlatingsangst. Het zijn twee kanten van dezelfde medaille, waaraan een ingewikkelde dynamiek ten grondslag ligt. Beiden hebben de functie om gezonde intimiteit te vermijden.


Knipperlicht relatie

De relatie tussen een vermijdingsverslaafde en een verbindingsverslaafde verloopt vaak intens en dramatisch, met hooglopende ruzies en heftige goedmakende seks. Net zolang totdat een van hen het zat is en de relatie verbreekt. Vaak is dat de verbindingsverslaafde die het meeste lijdt onder het gebrek aan aandacht en liefde. Pas dan gaat de vermijdingsverslaafde zijn/haar eigen angst voor afwijzing en verlating ervaren en zal proberen om de relatie te herstellen. Op die manier krijg je de bekende knipperlichtrelatie. Dit patroon kan eindeloos lang voortduren totdat een van hen voorgoed het verbindingskoord verbreekt.

Potje en dekseltje

Een persoon met bindingsangst voelt zich aangetrokken tot een partner met verlatingsangst. De paradox is namelijk dat de vermijdingsverslaafde op diep en onbewust niveau bang is om verlaten te worden: zó bang dat zij op safe speelt en onbewust een partner kiest die haar niet makkelijk zal verlaten vanwege de verlatingsangst.

De persoon met verlatingsangst is op diep en onbewust niveau bang voor verbinding en gezonde intimiteit en zal onbewust een partner aantrekken die hierop aansluit, iemand met bindingsangst. Beide vormen vinden hun oorsprong in de jeugd waarin er niet de juiste aandacht was.

Ik kan je inzicht geven in je patronen, zodat je deze kunt transformeren en gelukkig in de liefde wordt.

Voor de liefste onbekende

Wat ben ik blij dat ik je nog niet ken.
Ik dank de sterren en de maan
dat iedereen die komt en gaat
de diepste sporen achterlaat, behalve jij,
dat jij mijn deuren, dicht of open,
steeds voorbijgelopen bent.

Het is maar goed dat je me niet herkent.
Kussen onder straatlantaarns
en samen dwalen door de regen,
wéér verliefd zijn, wéér verliezen,
bijna sterven van verdriet –
dat hoeft nu allemaal nog niet.

Ik ben nog niet aan ons gehecht.
Ik kijk bepaald niet naar je uit.
Neem de tijd, als je dat wilt.
Wacht een maand, een jaar,
de eeuwigheid en één seconde meer –
maar kom, voor ik mijn ogen sluit.

– Ingmar Heytze